U bent hier

Co-ouderschap bestaat niet voor de wet

 

maandag 10-12-2012 14:13
 
Dit is een origineel bericht van Ouders & Co

IJSSELSTEIN 10 DEC 2012 - Ouders kiezen na een scheiding steeds vaker voor co-ouderschap. In 1 op de 5 gevallen besluiten ouders na de scheiding allebei voor de kinderen te blijven zorgen, ook financieel. Gek genoeg bestaat co-ouderschap nog niet voor de wet. 'Het wordt tijd dat de overheid co-ouderschap duidelijk omschrijft, zodat iedereen weet waar hij aan toe is', zegt Vera Schilperoort in haar boek Ouders & Co, ervaringsverhalen van co-ouders en hun kinderen.

 

Uit de openhartige interviews in het boek blijkt dat er veel onduidelijkheid is. Want wanneer spreek je over co-ouderschap? Hoeveel tijd moeten beide ouders daaraan besteden? Waarom krijgt alleen de ouder, waar de kinderen staan ingeschreven één ouderkorting of een urgentieverklaring voor een woning?

 

Ervaringsverhalen
Alle geïnterviewde ouders kozen met volle overtuiging voor co-ouderschap en zochten creatief naar oplossingen voor ontstane problemen. Iemand verwisselde een fulltime baan voor zelfstandig ondernemerschap. Een ander nam een au pair in huis. In één geval woonde een kind eerst een aantal jaar bij haar vader om daarna een paar jaar bij haar moeder in te trekken.

 

Vera is sinds 2000 zelf co-ouder. Samen met haar ex-man Hans, zorgt ze voor hun 14-jarige dochter Maud. Omdat Vera destijds nooit iets over co-ouderschap hoorde, ging ze op zoek naar ervaringsverhalen van anderen. Die verhalen bundelde ze in haar boek dat vanaf 17 december verkrijgbaar is. Zelf noemt ze Ouders & Co 'een feest van herkenning' voor mensen die al co-ouder zijn. Het is ook een informatiebron voor mensen die co-ouderschap overwegen.

 

Digitaal platform
Naast het boek is Vera gestart met een digitaal platform www.co-ouderschap.com. Daar is informatie te vinden en kunnen mensen ervaringen uitwisselen of met elkaar in discussie gaan op het forum. Vera beantwoordt vragen of speelt deze door naar deskundigen. Vanaf 12 december is de site live.

 

Ouders & Co, ervaringsverhalen van co-ouders en hun kinderen (ISBN 978-90-813760-0-6) is vanaf 17 december te bestellen via Bol.com of via de website www.co-ouderschap.com